Svjetski dan mjeriteljstva 2020.

Poruka direktora BIPM-a i BIML-a 
                                        
Martin Milton
Direktor BIPM-a
  Anthony Donnellan
Direktor BIML-a
   
 

Mjerenja u svjetskoj trgovini
 

Jeste li se ikada zapitali o količini roba i usluga kojima se trguje širom svijeta ili pak pokušali pretpostaviti kolika je prekogranična razmjena energenata poput električne struje ili plina? Možda niste svjesni njihovih točnih količina pa ulogu mjerenja uzimate zdravo za gotovo, vjerujući da proizvođači, prijevoznici i vlade čine sve kako bi osigurali poštenu i sigurnu trgovinu i prijevoz roba.
Nasreću, postoje međunarodni sustavi koji osiguravaju potrebnu razinu sigurnosti i povjerenja u točnost mjernih rezultata te predstavljaju čvrst temelj za svjetsku trgovinu.

Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)1 u 2018. godini međunarodna trgovina proizvodima iznosila je rekordnih 19,67 bilijuna USD. Uzimajući u obzir da se za znatan dio proizvoda u sklopu svjetske trgovine cijene određuju uporabom zakonitih mjernih jedinica, postaje itekako jasno da mjeriteljstvo u njoj igra značajnu, ako ne i presudnu ulogu.

Na nacionalnoj i međunarodnoj razini vlade usvajaju tehničke propise i norme s namjerom da zaštite proizvođače i potrošače. Prema procjeni Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) norme i propisi utječu na približno 80% svjetske trgovine. Postojanjem pouzdanog mjeriteljskog sustava jamči se da primjena normi i propisa neće stvoriti zapreke u trgovini (TBT), koje dovode do povećanja troškova, otežanog protoka roba i višekratnog ispitivanja.

Povjerenje u ocjenjivanje sukladnosti sa specifikacijama, uz podršku snažnog i djelotvornog svjetskog mjeriteljskog sustava, utječe na smanjenje troškova i jača povjerenje kod poduzeća i potrošača.
Svi mi ovisimo o proizvodima koji nam se dostavljaju iz obližnje trgovine ili pak iz neke države s drugog kraja svijeta. Točnim mjerenjem jamči se da će nam potrebne robe i usluge biti dostavljene na siguran i pouzdan način.
Kao direktori Međunarodnog ureda za zakonsko mjeriteljstvo (BIML) i Međunarodnog ureda za utege i mjere (BIPM), aktivno radimo na podizanju svijesti o važnosti mjerenja u svjetskoj trgovini radi osiguranja poštenja, sigurnosti i zaštite, kako proizvođača, tako i potrošača.
 
 

 

Plakat

 
 

Priopćenje za tisak

SVJETSKI DAN MJERITELJSTVA – 20. svibnja 2020.

 
 

Mjerenja u svjetskoj trgovini

 
Priopćenje:
Svjetskim danom mjeriteljstva 20. svibnja obilježava se godišnjica potpisivanja Konvencije o metru 1875. godine. Ovim su ugovorom postavljeni temelji za ujednačeni sustav mjerenja na svjetskoj razini, koji podupire znanstvena otkrića i inovacije, industrijsku proizvodnju i međunarodnu trgovinu te pridonosi poboljšanju kvalitete života, kao i zaštiti okoliša.
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mjeriteljstva glasi Mjerenja u svjetskoj trgovini. Ta je tema izabrana radi podizanja svijesti o važnosti uloge mjerenja u pogledu omogućavanja poštene svjetske trgovine, zadovoljavanja norma i propisa za proizvode te ispunjavanja očekivanja kupaca glede kvalitete.
Nacionalni mjeriteljski instituti diljem svijeta kontinuirano rade na poboljšanju mjeriteljske znanosti kroz razvoj i procjenu novih mjernih tehnika na odgovarajućoj razini tehničke složenosti. Oni sudjeluju u usporednim mjerenjima pod vodstvom Međunarodnog ureda za utege i mjere (BIPM) radi osiguranja pouzdanosti mjernih rezultata na globalnoj razini.
Međunarodna organizacija za zakonsko mjeriteljstvo (OIML) bavi se razvojem međunarodnih preporuka, čiji je cilj globalno usklađivanje mjeriteljskih zahtjeva u mnogim područjima. OIML također upravlja OIML-ovim certifikacijskim sustavom (OIML-CS), koji olakšava međunarodno prihvaćanje, kao i svjetsku trgovinu mjerilima obuhvaćenim međunarodnim propisima.
Ovi međunarodni mjeriteljski sustavi osiguravaju potrebnu razinu sigurnosti i povjerenja u točnost mjernih rezultata, stvarajući danas čvrst temelj za svjetsku trgovinu i pomažući nam da se pripremimo za izazove koji nas očekuju sutra.
Svjetskim danom mjeriteljstva odaje se priznanje i slavi doprinos svih ljudi koji tijekom cijele godine rade u međuvladinim i nacionalnim mjeriteljskim organizacijama i institucijama.
Sve dodatne informacije, uključujući poruku direktora, plakate i popis događaja, dostupne su na
www.worldmetrologyday.org – Kontakt: wmd@worldmetrologyday.org