12. Konferencija o mjeriteljstvu i akreditaciji

12. Konferencija o mjeriteljstvu i akreditaciji održana je 19. svibnja 2017. godine u Opatiji. Konferencija je organizirana povodom obilježavanja Svjetskog dana mjeriteljstva (20. svibnja) i Svjetskog dana akreditacije (9. lipnja). Organizator konferencije bilo je Hrvatsko mjeriteljsko društvo a suorganizatori Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska akreditacijska agencija, Hrvatski zavod za norme i Hrvatski mjeriteljski institut, uz pokroviteljstvo Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Mjeriteljstvo i transport“ koja je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mjeriteljstva.

 

Program 12. Konferencije o mjeriteljstvu i akreditaciji

 

Otvaranju konferencije nazočili su predstavnici suorganizatora i pokrovitelja. Ravnateljica Državnog zavoda za mjeriteljstvo Brankica Novosel u svom uvodnom govoru osvrnula se na dvadeset pet godina postojanja Državnog zavoda za mjeriteljstvo uz kratki pregled stvaranja i razvoja institucija infrastrukture kvalitete: od Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo do Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatskog zavoda za norme, Hrvatske akreditacijske agencije i Hrvatskog mjeriteljskog instituta. Naglasila je i današnju ulogu i važnost Državnog zavoda za mjeriteljstvo, kao nadležne institucije za zakonsko mjeriteljstvo u Republici Hrvatskoj te buduće izazove u radu Zavoda.

 

Službenici Državnog zavoda za mjeriteljstvo na konferenciji su održali sljedeća predavanja:

 

25 godina DZM i novosti iz DZM

Krešimir Vrgoč, dipl.ing.

 

Mjeriteljstvo i transport – Zakonsko mjeriteljstvo u području transporta

Krešimir Vrgoč, dipl.ing.

 

Uvod - Zakonsko mjeriteljstvo

Krešimir Vrgoč, dipl.ing., Dalibor Jakir, dipl.ing.

 

Problemi i nedoumice u praksi

Boris Mikić, dipl.ing.

 

Trendovi i iskustva u ovjeravanju mjerila

Gordana Vivoda, dipl.ing.

 

Mjeriteljska inspekcija u službi zaštite potrošača

Tomislav Stipić, dipl.ing.

 

Uvjeti i način polaganja ispita ovlaštenog mjeritelja i ovlaštenog servisera

dr.sc. Solveg Kovač, dipl.ing., Krešimir Vrgoč, dipl.ing.

 

Nakon održanih prezentacija sudionici su imali mogućnost postavljati pitanja i raspravljati o iznesenim temama. Tijekom okruglog stola također se raspravljalo o temama od interesa sudionika kao što su: ovjerna razdoblja za zakonita mjerila i umjerna razdoblja za etalone, uvjeti i način polaganja ispita za ovlaštene mjeritelje i servisere, naknade za mjeriteljske poslove i dr.


Dana 18. svibnja 2017. održano je 1. savjetovanje Iskustva u primjeni norme HRN EN ISO/IEC 17020 na kojem su službenici Državnog zavoda za mjeriteljstvo sudjelovali kao predavači i kao aktivni sudionici okruglog stola na temu „Akreditacija i ovlašćivanje“.

 

Što nakon akreditacije? Ovlašćivanje

Dalibor Jakir, dipl.ing.