11. konferencija o mjeriteljstvu i akreditaciji

Od 19. do 20. svibnja 2016. godine su u Poreču po prvi puta na istom mjestu zajednički održane 11. konferencija o mjeriteljstvu i akreditaciji i 16. konferencija o kvaliteti sa 7. znanstvenim skupom Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK). Na taj način je svim sudionicima bilo omogućeno sudjelovanje na svim predavanjima prema vlastitom odabiru i interesu.

Konferencija o mjeriteljstvu i akreditaciji organizirana je u zajedničkoj suradnji Hrvatskog mjeriteljskog društva (HMD), Državnog zavoda za mjeriteljstvo (DZM), Hrvatske akreditacijske agencije (HAA), Hrvatskog zavoda za norme (HZN), Hrvatskog mjeriteljskog instituta (HMI) i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Zajednička svečanost otvorenja održana je 19. svibnja 2016. u hotelu Diamant uz uvodne riječi dobrodošlice gospodina Siniše Prugovečkog, dipl. ing. iz tvrtke Metroteka ispred HDK-e i mr.sc. Mladena Jakovčića, dipl. ing. kao predsjednika HMD-a. Istoj su, između ostalog, nazočili ispred Ministarstva gospodarstva mr. sc. Željko Pravdić, dipl. oecc. pomoćnik ministra za trgovinu i unutarnje tržište, Damir Juzbašić, dipl. iur. pomoćnik ministra za inspekcijske poslove u gospodarstvu, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher dipl. oecc., zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, prof., pročelnica Upravnog odjela za proračun i gospodarstvo grada Poreča Tatjana Matošević, čelnici tijela infrastrukture kvalitete (DZM, HAA i HMI), koji su svaki zasebno pozdravili skup.

Uvodna predavanja održali su gosti iz SAD-a i Velike Britanije gospoda Joseph A. DeFeo i Brad Wood predstavnici jedne od vodećih svjetskih konzultantskih kuća JURAN GLOBAL. Teme njihovih izlaganja bile su posvećene važnosti ljudi kao temelja u stvaranju i održavanju kulture kvalitete.

Slijedila su izlaganja zamjenika ravnatelja DZM-a gospodina  mr. sc. Božidara Ljubića, dipl. ing. vezano uz novosti u zakonskom mjeriteljstvu, ravnatelja HAA gospodina Tihomira Babića, dipl. ing. o ulozi i značaju akreditacije u hrvatskom gospodarstvu, ravnatelja HZN-a gospodina Mirana Škerla, dipl. iur. o normizaciji kao alatu stvaranja povjerenja u proizvode i usluge te ravnatelja HMI-a gospodina prof. dr. sc. Davora Zvizdića, dipl. ing. o ulozi temeljnog mjeriteljstva s posebnim osvrtom na mjernu sljedivost pri mjerenju vlažnosti u Republici Hrvatskoj.  

 

„Novosti u zakonskom mjeriteljstvu“

mr. sc. Božidar Ljubić, dipl. ing.

 

 

Kao uvod u okrugli stol s temom „Akreditacija i ovlašćivanje u području zakonskog mjeriteljstva“ predstavnici DZM-a održali su sljedeće prezentacije:

 

 „Iskustva kod ovlašćivanja tijela za ovjeravanje mjerila (OTO) i tijela za pripremu mjerila za ovjeravanja (OTPM)“

Dalibor Jakir, dipl. ing.

 

 „Ovjeravanje mjerila – statistika“

Nataša Jurešić, spec. oec.

 

 „Iskustva mjeriteljske inspekcije nakon ovlašćivanja OTO i OTPM“

Tomislav Stipić, dipl. ing.

 

Tijekom okruglog stola kojeg su vodili gospodin Mladen Vrebčević (HAA) i Trpimir Župić dipl. ing. (DZM) dotaknuta je problematika vezana uz ovjerna razdoblja za pojedina zakonita mjerila propisana Pravilnikom o ovjernim razdobljima za pojedina zakonita mjerila i načinu njihove primjene i o umjernim razdobljima za etalone koji se upotrebljavaju za ovjeravanje zakonitih mjerila (NN 107/15).

Predloženo je i unaprjeđenje suradnje DZM-a i HAA u postupcima akreditacije i ovlašćivanja s ciljem povećanja ekonomičnosti postupaka.

Razgovaralo se također o potrebi i svrhovitosti prevođenja serije norma ISO 17000 s posebnim naglaskom na normu HRN EN ISO/IEC 17020:2012 (Ocjenjivanje sukladnosti - Zahtjevi za rad različitih vrsta tijela koja provode inspekciju (ISO/IEC 17020:2012; EN ISO/IEC 17020:2012), kao temelj za akreditaciju tijela za ocjenjivanje sukladnosti. Preporučeno je osiguranje dodatnih financijskih sredstava za službeno prevođenje norme.

Sljedećeg dana mjeriteljstvo i akreditacija nastavile su svoj rad u odvojenim sekcijama osim jutarnjeg zajedničkog dijela u kojem su održane prezentacije o općim trendovima mjeriteljstva u svijetu i Republici Hrvatskoj (Siniša Prugovečki, Metroteka), mjerenjima u dinamičkom svijetu (prof. S. Ulaga, Sveučilište Maribor), iskustvima u Republici Hrvatskoj sa ISO/IEC 17020 (Mladen Vrebčević, dipl. ing., HAA) i promjenama u normi ISO/IEC 17025 (mr. sc. Višnja Gašljević, dipl. ing., HMD).

 

Slijedile su prezentacije predstavnika DZM-a prema sljedećem rasporedu:

„Tehnički i mjeriteljski zahtjevi koji se odnose na mjerila“

– transpozicija i primjena nove Direktive 2014/32/EU o mjernim instrumentima

Vesna Lučić Regvar, prof./ dr.sc. Solveg Kovač, dipl. ing.

 

 „Mjeriteljski i temeljni zahtjevi koji se odnose na neautomatske i automatske vage“

– transpozicija i primjena nove Direktive 2014/31/EU o neautomatskim vagama uz prikaz mjeriteljskih i tehničkih zahtjeva koji se odnose na automatske vage (Direktiva 2014/32/EU, Dodatak VIII)

Željko Poturica, dipl. ing. (SMP, Osijek)

 

„Mjeriteljski i tehnički zahtjevi za infracrvene analizatore za mjerenje sadržaja proteina u zrnju poljoprivrednih vrsta“

– predstavljanje novog pravilnika o novom zakonitom mjerilu

Vlatka Jocić, mag. ing. proc. (SMP, Osijek)

 

 „Izvanredno ispitivanje zakonitih mjerila“ 

– prikaz  nacrta prijedloga novog pravilnika o izvanrednom ispitivanju zakonitih mjerila

Doris Miše, dipl. ing.

 

„Iskustvo u radu s Compact proverom“

– prikaz rezultata primjene u Rafineriji Pančevo

Zlatan Mrša, dipl. ing. (SMP, Rijeka)

 

„Edukacija i ispit za ovlaštenog mjeritelja/servisera“

mr. sc. Božidar Ljubić, dipl. ing.,  mr. sc. Mladen Jakovičić, dipl. ing. (HMD)

 

 

Nakon završene prezentacije sudionici su imali mogućnost postavljati pitanja, davati prijedloge i raspravljati o planiranom postupku edukacije i  provođenju ispita. Ključni upiti bile su vezani uz edukacijski  plan i program, edukacijski materijal, trajanje edukacije, način dokazivanja tehničke osposobljenosti mjeritelja i troškove.

Tijekom okruglog stola kojeg su vodili Trpimir Župić, dipl. ing. (DZM) i mr. sc. Mladen Jakovčić, dipl. ing. (HMD) predstavnik ovlaštenog tijela iz Slovenije nazočne je upoznao na koji način je uspostavljen sustav zakonskog mjeriteljstva u Republici Sloveniji.

 

Osim prezentacija u dijelu konferencije koja je bila isključivo posvećena zakonskom mjeriteljstvu predstavnici DZM-a, održali su izlaganja u sekciji „Mjeriteljstvo“ na konferenciji za kvalitetu sa sljedećim temama:  

 

 Kvaliteta u nadzoru predmeta od plemenitih kovina

- priključenje Konvenciji o nadzoru i označivanju predmeta od plemenitih kovina kao dokaz kvalitete

Josipa Alerić, dipl. ing., Vlatka Jocić, mag. ing. proc., mr. sc. Božidar Ljubić, dipl. ing.

 

 Prijenos javne ovlasti/ Učinci primjene norme na sustave upravljanja u ovlaštenim tijelima

Dalibor Jakir, dipl. ing., dr. sc. Solveg Kovač, dipl. ing., mr. sc. Božidar Ljubić, dipl. ing.

 

 

Pojašnjenja pojedinih pitanja davao je i gospodin Boris Mikić, dipl. ing. iz Službe za mjeriteljstvo DZM-a.