89. Sastanak Stalnog odbora Konvencije o nadzoru i označivanju predmeta od plemenitih kovina ( Hallmarking Convention ), Ženeva, Švicarska

  • Slika
  • Slika
13. rujna 2022. godine održan je 89. sastanak Stalnog odbora Konvencije o nadzoru i označivanju predmeta od plemenitih kovina (Hallmarking Convention) u Ženevi, Švicarska.



Sastanku je prisustvovalo 52 predstavnika država ugovornica, država pristupnica, države promatrači i države učesnice tehničkog dijela programa (TPP).

Sastanak je započeo minutom šutnje u čast nedavno preminule Kraljice Elizabete II (predsjedavajući Konvencije je iz Ujedinjenog Kraljevstva) kao i dva člana Stalnog odbora Konvencije gospodina Aedina Doyle iz Irske i inženjera Martina Novotny iz Češke Republike.

Na sastanku se raspravljalo o tehničkim zahtjevima koje propisuje Konvencija te nedavnom slučaju krivotvorenja zajedničke kontrolne oznake (CCM) pa je s tim u vezi dogovoreno da se uspostavi procedura za takve slučajeve. Nadalje se raspravljalo o programu međulaboratorijskih usporedbi koje organizira Konvencija.

Podneseno je izvješće o radu radnih skupina koje djeluju u okviru Konvencije i to Radna skupine za Model zakona o plemenitim kovinama (WGML), kao i Radne skupine vizija i strategija Konvencije ( WGVS) kao i novoosnovane Radne skupine za angažman u Europskoj Uniji (WGEU).

Bio je to i zadnji sastanak na kojem je nazočila prva zamjenica predsjedavajućeg Konvencije Marije Magdalene Ulaczyk iz Poljske koja krajem godine odlazi u mirovinu te je ujedno jednoglasnom odlukom izabran novi prvi zamjenik predsjedavajućeg Konvencije Thomas Brodman iz Švicarske. Ujedno su
pozvani predstavnici Stalnog odbora Konvencije da se nominiraju do 30. rujna 2022. za mjesto drugog zamjenika predsjedavajućeg Konvencije.

Državni zavod za mjeriteljstvo, kao nadležno nacionalno tijelo za poslove nadzora predmeta od plemenitih kovina u Republici Hrvatskoj su zastupale gđa. Brankica Novosel, glavna ravnateljica i Josipa Alerić, voditeljica Službe za plemenite kovine.

Pisane vijesti