Obilježavanje Svjetskog dana mjeriteljstva u 2021. godini

Od 20. – 21. svibnja 2021. godine održano je jubilarno 15. obilježavanje Svjetskog dana mjeriteljstva u sklopu konferencije „Svjetski dan mjeriteljstva“ u virtualnom obliku.
Organizator događaja bilo je Hrvatsko mjeriteljsko društvo uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatske akreditacijske agencije, Hrvatskog zavoda za norme, Hrvatske gospodarske komore i dr.
Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je posvećena mjerenju za zdravlje. Izbor ove teme od strane Međunarodne organizacije za zakonsko mjeriteljstvo (OIML) i Međunarodnog ureda za utege i mjere (BIML) nimalo ne iznenađuje, s obzirom na to da se Svjetski dan mjeriteljstva 2021. godine obilježava u trenutku kada je svijet usredotočen na brz i učinkovit oporavak od posljedica pandemije koronavirusa. Mjeriteljska zajednica širom svijeta uz pomoć svojeg raspoloživog znanja iz područja mjeriteljske znanosti pokušava od prvog dana pandemije svim svojim raspoloživim znanstvenim spoznajama i kapacitetima aktivno pridonijeti rješavanju izazova koji se odnosi na zaštitu čovječanstva od posljedica utjecaja koronavirusa. Važnost mjerenja nikada nije bila više prepoznata, nego u vremenima  pandemije virusa SARS -CoV-2.

Tijekom dvodnevne konferencije stručnjaci u brojnim područjima održali su ukupno 34 predavanja, podjeljena u sljedeće tematske skupine:
  • Mjerenje za zdravlje
  • Novosti u području zakonskog mjeriteljstva u proteklom razdoblju;
  • Novi projekti nositelja Nacionalnih umjernih laboratorija
  • Mjeriteljstvo u praksi
  • Zanimljivosti iz povijesti mjeriteljstva
 
Virtualnom otvaranju konferencije nazočili su predstavnici pokrovitelja. Glavna ravnateljica Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Brankica Novosel u svojem uvodnom govoru osvrnula se na ulogu i važnost mjerenja u zaštiti zdravlja, s obzirom na to da točnost mjerenja igra ključnu ulogu pri identifikaciji i prevenciji svih bolesti, pa tako i virusa SARS -CoV-2. Mjerenja su dio našega svakodnevnog života. Bez mjerenja nema industrijske proizvodnje, trgovine, razvoja novih proizvoda, sportskih natjecanja, zaštite okoliša, zaštite potrošača, kao ni zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi što je posebno važno u vremenu sadašnje pandemije.
 
Službenici Državnog zavoda za mjeriteljstvo na konferenciji su održali sljedeću prezentaciju:
„Novosti u području zakonskog mjeriteljstva“
 
Prezentacije ostalih predavača, koji su dali privolu za video snimanje i objavu snimke sukladno odredbama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018)  bit će dostupne od 26. svibnja do 25. lipnja 2021. godine na sljedećoj poveznici.