26. rujna 2016. - 79. sastanak Stalnog odbora Konvencije o kontroli i označavanju predmeta od plemenitih kovina, Larnaca, Cipar


77. Sastanak Stalnog odbora Konvencije o nadzoru i označavanju predmeta od plemenitih kovina ( Hallmarking Convention ) i 16. Sastanak Međunarodnog udruženja ureda za ispitivanje predmeta od plemenitih kovina ( IAAO ), London, Velika Britanija
 

10. rujna 2015. godine održan je 77. sastanak Stalnog odbora Konvencije o nadzoru i označavanju predmeta od plemenitih kovina (Hallmarking Convention) u Londonu, Velika Britanija.

Sastanak je ujedno bio i proslava 40. obljetnice  postojanja Konvencije, te je sudionicima sastanka na večeri dobrodošlice pročitano pismo HRH Princa od Wales, koji nije bio u mogućnosti prisustvovati sastanku.

 

 

Predstavnik Depozitara Konvencije  Švedsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestio je prisutne na sastanku da je Depozitar poslao službeni poziv Vladi Republike Hrvatske za priključenje Konvenciji.

Time se postupak priključenja Republike Hrvatske bliži svome cilju, a sam postupak započeo je slanjem zahtjeva za pristupanje u siječnju 2014., te nadzora  Inspekcijske skupine Konvencije 13. - 14. studenoga 2014.  Državnom zavodu za mjeriteljstvo - Službu za plemenite kovine, Odjel za plemenite kovine i kemijska mjerenja, Ibrišimovićeva 11, Zagreb. Tijekom nadzora , Inspekcijska skupina je provjeravala usuglašenost Republike Hrvatske u pogledu zakonske regulative i tehničkih zahtjeva sa zahtjevima Konvencije. Članovi inspekcijske skupine bili su Ronald Le Bas  iz Irske kao Voditelj Inspekcijske skupine ,Thomas Brodmann iz Švicarske zadužen za zakonsku usuglašenost, Dr Irena Grabec Švegl iz Slovenije zadužena za tehničku usuglašenost i Daniel Brunner, Tajnik Konvenciji. 

 

 

Tijekom perioda od 6 mjesece niti jedna zemlja članica Konvencije nije se protivila pristupanju Republike Hrvatske priključenju Konvenciji čime su završene pretpostavke za priključenja Republike Hrvatske Konvenciji.

Na sastanku se raspravljalo i o mogućem unapređenju Konvencije  i novim pravcima razvoja, raspravljalo se o komunikaciji među članovima Konvencije, te se raspravljalo i drugim značajnim pitanjima vezanim uz zbivanja nadzora predmeta od plemenitih kovina na tržištu zemalja članica Konvencije.

Predsjedavajući Konvenciji Ronald Le Bas zbog odlaska u mirovinu je zadnji put prisustvovao sastanku, a ujedno je izabrana i nova predsjedavajuća Konvencije gospođa Dalia Yarom iz Izraelskog ureda za ispitivanje predmeta od plemenitih kovina.

Slijedeći sastanak Konvencije zakazan je za 09. ožujak 2016 u Lisabonu, Portugal.

 

11. rujna 2015. godine, održan je i 16. sastanak Međunarodnog udruženja ureda za ispitivanje predmeta od plemenitih kovina (IAAO) u u Londonu, Velika Britanija.

Državni zavod za mjeriteljstvo je stalni član i redovno prisustvuje sastancima Udruženja.

Tom prilikom London Assay Offices, omogućio je sudionicima sastanka posjet njegovim laboratorijima, koji se nalazi u  sklopu Goldsmiths’ Hall-a.

Sadržaj sastanak vezan  je za unapređenje rada IAAO,uz način ispitivanja, među laboratorijska ispitivanja (RR), označavanja odnosno potvrđivanja predmeta od plemenitih kovina unutar IAAO , te komunikaciji među članovima IAAO. Na sastanku je na tri godine  izabran novi  predsjedavajući gospodin Thomas Brodmann iz Švicarskog ureda za ispitivanje predmeta od plemenitih kovina.

Slijedeći sastanak IAAO zakazan je za 10. ožujak 2016 u u Lisabonu, Portugal.

Zavod je predstavljala Josipa Alerić, dipl.ing, voditeljica Službe za plemenite kovine, Mr. Sc. Božidar Ljubić, dipl. ing. Zamjenik ravnatelja Državnog zavoda za mjeriteljstvo, a u ime Ministarstva gospodarstva sastancima je prisustvovao i Ismar Avdagić, dipl. iur. Pomoćnik Ministra gospodarstva.